Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене

...
Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ четене
Коментари Харесай

Пет от партиите предлагат промените в Изборния кодекс да се гледат на второ четене утре

Пет от политическите сили в Народното събрание оферират доклада за второ четене на измененията в Изборния кодекс да влезе като точка от дневния ред на утрешното съвещание на Народното събрание, макар че не е гласувана в програмата за седмицата. Това заяви пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, представена от Българска телеграфна агенция.

" Отстъпките, които всички ще създадем, са за гласоподаване на Изборния кодекс с оптимално задоволство на всички оферти. Така наречените флашки ще останат, отрязъците от машинното гласоподаване ще се броят на ръка под видеонаблюдение, на което се прави запис ", изясни Атанасова.  

Разписките към този момент ще бъдат бюлетина от машинно гласоподаване, ще са с QR код, само че по едно и също време с това хартията ще е предпазена, ще има и щемпел на СИК. В един протокол ще влязат бюлетините от машинното и от хартиеното гласоподаване. 

От машинното гласоподаване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и посредством записване на момента на преброяването. 

Остават предложенията на " Демократична България " (ДБ) машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК, надлежно на " Информационно обслужване " и ЦИК. 

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се прави и с хартия, и с машина, единствено зад заслон.

Общественият съвет към ЦИК ще остане. 

Ще се създаде звено към ЦИК по предложение на Демократична България, което да обслужва само и единствено въпросите, свързани с машинното гласоподаване. Максимално наличен и отворен ще е кодът със заявление до ЦИК.  

" Нашите оферти на ГЕРБ-СДС за регион " Чужбина ", увеличение броя на заявките за откриване на секция отвън страната и отпадане на машинното броене няма да бъдат подкрепени на следващия ден в залата ", добави ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще поддържа държавно управление на малцинството на Политическа партия и Демократична България, каквато поръчка двете обединения дадоха по-рано през днешния ден, Атанасова отговори: " Ние доста добре знаем кои са значимите тематики за България, дано да напомня, че преди втория мандат има първи ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР